Wat is een gesloten bronsysteem

Er zijn lucht warmtepompen, hybride warmtepompen en grondgebonden warmtepompen. De meest efficiënte manier van verwarmen is de grondgebonden warmtepomp. De lucht warmtepomp haalt zoals het woord al zegt de warmte uit de lucht. De hybride warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en waar nodig wordt er bij verwarmt door middel van gas. De grondgebonden warmtepomp haalt de warmte uit de aarde. Dan zijn er betreft de grondgebonden warmtepomp twee systemen. De “open” systemen wat direct met grond water in contact komt. En er zijn “gesloten” systemen die niet direct in aanraking komen met ons grondwater. Wij houden ons alleen maar bezig met het meest onderhoudsvrije en efficiënte manier van verwarmen en dat is het gesloten grondgebonden systeem. 

 

Hoe werkt dit systeem nou precies?

 

Het systeem bestaat uit twee gesloten systemen, dat is het ondergrondse gedeelte en het afgifte gedeelt zoals vloerverwarming, wandverwarming en radiatoren etc. 

 

Nadat er een vooronderzoek is verricht of er op locatie geboord kan worden zal er berekend worden hoeveel vermogen de woning of bedrijfsruimte nodig heeft om in een strenge winter toch de ruimte warm te houden en of er interferentie met andere aardwarmte systemen op zullen treden. Wanneer de meldingen bij het bevoegd gezag zijn gedaan en de benodigde vergunningen aanwezig zijn zullen er een of meerdere boringen uitgevoerd worden door een boorstelling, zoals te zien in het filmpje op de homepagina, hierna zal de warmte sonde ingebracht worden door een grouting machine. Als de warmtesonde is geplaatst in het boorgat zal het volledige boorgat met grout worden afgestort om communicatie tussen verschillende grondlagen te voorkomen. Het grout is naar de fabrikant voorgeschreven verhouding gemixt om een goede geleidingscoëfficiënt te behalen. Zo kan de warmte van de aarde goed door het grout vloeien en opgenomen worden door het water of water/glycol mengsel in de warmte sonde.

 

Deze sonde zal hierna gekoppeld worden met uw warmtepomp die de volledige woning zal voorzien van verwarming en koeling wanneer gewenst. Ook uw warme tapwater zal via deze warmtepomp geleverd worden.

 

Er zijn een aantal grote voordelen van een grondgebonden warmtepomp ten opzichte van andere manieren om een gebouw te verwarmen en koelen.

 

De grootste voordelen op een rij:

  • Energiebesparing

  • Vermindering van CO2-uitstoot

  • Verwarmen én koelen 

  • Geluidsarm (geen buitenunit met ventilator)

  • Ruimtebesparend 

  • Koude dagen hebben geen invloed op het rendement van de bodem/water warmtepomp, omdat de temperatuur in de aarde constant is

  • Er is weinig grondoppervlak nodig