Wat is een gesloten grondgebonden warmtepompsysteem?

Het Gesloten Grondgebonden Warmtepompsysteem: Een Duurzame Keuze

Binnen de wereld van warmtepompen zijn er verschillende soorten systemen, zoals luchtwarmtepompen, hybride warmtepompen en grondgebonden warmtepompen. De meest efficiënte manier van verwarmen is echter met een grondgebonden warmtepomp. Terwijl luchtwarmtepompen warmte uit de lucht halen en hybride warmtepompen soms gas gebruiken om bij te verwarmen, onttrekt een grondgebonden warmtepomp warmte uit de aarde.

Binnen de grondgebonden warmtepompen bestaan er twee soorten systemen: “open” systemen die direct in contact staan met grondwater en “gesloten” systemen die geen directe interactie hebben met ons grondwater. Bij Renewable Energy Drilling focussen we ons uitsluitend op het meest onderhoudsvriendelijke en efficiënte type, namelijk het gesloten grondgebonden systeem.

Hoe werkt het gesloten grondgebonden systeem?

Dit systeem bestaat uit twee afzonderlijke gesloten systemen: het ondergrondse gedeelte en het afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, wandverwarming en radiatoren.

Het begint met een vooronderzoek om te bepalen of er op de locatie geboord kan worden. Vervolgens wordt berekend hoeveel vermogen nodig is om de woning of bedrijfsruimte zelfs tijdens strenge winters warm te houden, en of er interferentie is met andere aardwarmtesystemen. Na het indienen van de vereiste meldingen en het verkrijgen van de benodigde vergunningen worden één of meerdere boringen uitgevoerd met behulp van een boorstelling. Daarna wordt de warmtesonde in het boorgat geplaatst met behulp van een grouting machine.

Zodra de warmtesonde is geïnstalleerd, wordt het volledige boorgat afgestort met grout om communicatie tussen verschillende grondlagen te voorkomen. Het grout wordt zorgvuldig gemengd volgens de specificaties van de fabrikant om een optimale warmtegeleiding te garanderen. Dit zorgt ervoor dat de warmte van de aarde efficiënt door het grout kan stromen en kan worden opgenomen door het water of het water/glycol-mengsel in de warmtesonde.

De sonde wordt vervolgens gekoppeld aan uw warmtepomp, die uw hele huis van verwarming voorziet en, indien gewenst, koelt. Zelfs uw warme tapwater wordt geleverd via deze warmtepomp.

De Voordelen van een Grondgebonden Warmtepomp

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een grondgebonden warmtepomp in vergelijking met andere verwarmings- en koelingssystemen:

  • Aanzienlijke energiebesparing
  • Vermindering van CO2-uitstoot
  • Verwarmen en koelen mogelijk
  • Geluidsarm (geen buitenunit met ventilator)
  • Ruimtebesparend
  • Het rendement van de bodem/water warmtepomp wordt niet beïnvloed door koude dagen, omdat de temperatuur in de aarde constant is
  • Weinig grondoppervlak nodig

Wil je meer informatie over gesloten bronsystemen?

Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het realiseren van een duurzamere en energiezuinige toekomst.